Prioritet kompanije Xella – Bezbednost na radu

Naš cilj: Bezbedan rad

Bezbednost na radnom mestu je glavni prioritet kompanije Xella. Stoga je na nama da dugoročno promovišemo zdravlje svojih zaposlenih i garantujemo njihovu sigurnost. Želimo da se naši zaposleni svakodnevno vraćaju kući sa posla zdravi i nepovređeni.

To jasno pokazujemo svojom vizijom „ Safe Work. Safe Life “ i kroz dugoročnu strategiju bez povreda. U svojoj misiji za zdravlje i bezbednost utvrdili smo da je naša odgovornost mnogo više od pukog poštovanja zakonskih propisa. Konkretnije smo to precizirali pomoću smernica za celu Xella grupu i jednoobrazno regulisali teme koje se odnose na procene rizika, smernice i obuke za zaposlene, istrage nezgoda i izveštavanja u celoj grupi.

Bezbedan rad. Siguran život.

Kao deo našeg upravljanja bezbednošću, tokom poslednjih nekoliko godina razvili smo i primenili tri bezbednosna programa, koji imaju za cilj smanjenje učestalosti i težine nesrećnih slučajeva. Takođe se fokusiramo na bezbednosnu kulturu, pomoću koje povećavamo svest o bezbednosti naših zaposlenih, na primer kroz redovnu obuku i bezbednosne dijaloge. U proteklih godinu dana, 2.000 ovakvih dijaloga je održano između menadžera i zaposlenih. Od početka 2017. godine takođe smo više nego utrostručili broj naših EHS (Environment Health Safety) menadžera u kompanijama Xella, kako bismo osigurali primenu i poštovanje naših zdravstvenih i bezbednosnih standarda.

Drugi fokus je na tehnologiji, koja se odnosi na redovno prilagođavanje najnovijim bezbednosnim standardima, na primer. Treći fokus je na organizaciji: važan deo ovoga je 10 „pravila spasavanja života“ koja važe za celu grupu i obavezujuća su za sve zaposlene i ugovorne partnere, kao i spoljne procene bezbednosti koje smo redovno sprovodili.

Povećati sigurnost na radu

Rad u kompaniji Xella treba da bude siguran – u proizvodnji, administraciji ili prodaji. Naš jasan cilj je da merljivo povećamo zaštitu na radu u kompaniji Xella za sve zaposlene. Stoga smo  postavili sledeće ciljeve:

  • 0 nezgoda na radu – kao dugoročni cilj želimo da smanjimo broj nezgoda u svakodnevnim poslovnim procesima Xella grupe i svedemo ih na 0.
  • 40% smanjenje učestalosti nezgoda sa periodom trajanja odsustva zbog povrede i 66% smanjenje ozbiljnosti nezgoda do 2025. (bazna godina je 2019. godina)

Naša LTI stopa (Lost Time Injury Frequency Rate) takođe pokazuje da smo na dobrom putu: Od početka programa bezbednosti u 2017. godini, uspeli smo da smanjimo stopu nezgoda sa periodom trajanja odsustva zbog povrede u grupi sa 19,0 na 8,8 u 2020, što je više nego dvostruko.

Podeli:

   

Sadržaj