Kompanija Xella objavila ESG izveštaj za 2022.godinu

Duizburg, 4. april 2023. – Xella Group, vodeći evropski proizvođač održivih i energetski efikasnih građevinskih materijala objavila je izveštaj o održivosti za 2022.
Svoj plan i program za smanjenje emisije CO2 do 2030.godine, Xella je dostavila naučnoj inicijativi “CILJEVI” . Xella nastoji da smanjenje ugljen-dioksida, uključujući i emisije iz njenog lanca snabdevanja, budu u skladu sa smernicama koje su klimatolozi utvrdili, kako bi se ograničilo povećanje globalne prosečne temperature na 1,5 °C (klimatski sporazum u Parizu).

Naša strategija zaštite životne sredine, društva i upravljanja(ESG) zasnovana je na tri postulata: smanjenje emisije CO2 na globalnom nivou u okviru kompletnog proizvodnog lanca, razvoj cirkularnosti naših materijala i obezbeđivanje bezbednog, raznolikog i inkluzivnog zaposlenja.

Ovo smo zajedno postigli:

Emisije CO2 su značajno smanjene.

U 2022. Xella je smanjila svoje emisije CO2 za 8 % u odnosu na 2021, zahvaljujući primeni i promociji značaja energetske efikasnosti. Pored toga,  količina emisija CO2 iz opsega 3 (emisije koje potiču od sirovina, transporta i ne dolaze iz naših postrojenja) iznosi 84% ukupnih emisija CO2 kompanije Xella. Kada se finalizuje proces utemeljenja naučno zasnovanog cilja, primarni zadatak biće smanjenje emisije Co2 iz opsega 3. Posvećena saradnji sa dobavljačima, Xella će nastojati da u narednim godinama, pronađe načine za smanjenje emisije CO2 za određene sirovine.

Xella ima za cilj da pokrene cirkularnu ekonomiju.

Xella je 2022. godine koristila 4 % manje sirovina, a potrošnja peska je smanjena zahvaljujući povećanoj upotrebi recikliranog materijala iz proizvodnje. Ovo je u skladu sa misijom kompanije Xella da prestane da odlaže proizvodni otpad na deponije do 2025. godine i predstavlja prvi korak u primeni ove strategije. Xella je posvećena daljem unapređenju cirkularnosti svojih materijala i proizvodnih procesa, koji uključuju smanjenje otpada nastalih u proizvodnji i istraživanje novih načina za korišćenje ostataka.

Takođe, primena digitalnih inovacija kao što je Xella blue.sprint, doprinosi smanjenju grešaka, bržem planiranju i optimizuje upotrebu proizvoda.

Xella se može osloniti na sopstveno istraživačko-razvojno postrojenje Xella Technologie- und Forschungsgesellschaft mbH (T&F), kako bi razvila nove metode i formule koje bi unapredile proizvodnju i učinile je održivijom.

Bezbednost na  radu.

U 2022, Xella je uložila 4,1 milion evra za unapređenje zdravlja i bezbednosti na radu. Ovo je uključivalo kapitalna ulaganja kao što su sigurnija mehanizacija ili zaštitne ograde. Kompanija je obezbedila kompletnu obuku, uključujući dalje uvođenje programa Total Safeti Leadership Program (TSL),  koji je posvećen osnaživanju pojedinca da preuzme ličnu odgovornost za bezbednost.

Xella takođe napreduje u pogledu rodne ravnopravnosti, pri čemu se udeo žena menadžera širom Grupe povećao na 20% u 2022.

Cecile Fages, generalni direktor za održivost i komunikacije kompanije Xella, izjavila je: „Veoma smo ponosni na napredak koji smo postigli 2022. u smislu naših ESG napora i sve veće posvećenosti naših zaposlenih u ovoj oblasti. Međutim, trudimo se da postignemo još više. Kao jedan od vodećih dobavljača građevinskog materijala u Evropi, imamo sredstva i odgovornost da ubrzamo smanjenje emisije CO2 i efikasnije korišćenje resursa jer je svet pod velikim uticajem klimatskih promena. Xella jeste i biće u stanju da pruži prava rešenja za odgovor na sve izazove održivosti građevinske industrije.”

Izveštaj o održivosti je pripremljen u skladu sa GRI Standardima 2021, a deo sadržaja je osiguran od strane nezavisnih eksternih revizora (PvC) sa ograničenom garancijom.

Tokom proteklih nekoliko godina, Xella se razvila od proizvođača građevinskih i izolacionih materijala do kreatora kompletnog sistema gradnje za sve tipove objekata. Kompanija nastoji da obezbedi energetski efikasna, održiva i pristupačna gređevinska rešenja. Ovako osmišljen sistem gradnje, pozicionirao je Xella-u na vodeće mesto u svetu građevinske industrije koja se brzo menja i koju sve više karakteriše potražnja za efikasnom i održivom gradnjom.

Saznajte više na stranici Xella Group:

www.xella.com/sustainabiliti

Podeli:

   

Sadržaj