logo

Intervju: Stevan Đukić – Ekološka svest ugrađena je u svaki blok

Zelene, održive i energetski efikasne zgrade, kojima jedino možemo da odgovirmo na klimatske promene, ne mogu da se grade bez zelenih građevinskih materijala i proizvoda. Kao najveći proizvođač porobetona i kalcijum silikatnih blokova, Xella je i lider u razvoju inovativnih i održivih sistem gradnje. Kako vaši sistemi doprinose dekarbonizaciji građevinskog sektora i gde sve mogu da se primene?

Xella je na tržištu Srbije prisutna duže od 17 godina. Deo je internacionalne Xella Grupe, kompanije duge tradicije, koja predstavlja svetskog lidera u građevinskoj industriji.

Svesni smo činjenice da je građevinska industrija odgovorna za gotovo 40% globalne emisije CO2. Naša misija je da to promenimo i transformišemo sliku industrije građevinskih materijala u Srbiji. Svojim energetski efikasnim rešenjima i proizvodnim procesima koji štede resurse i smanjuju CO2, želimo da pokažemo primer dobre prakse, kao i našu posvećenost u borbi protiv klimatskih promena.

Ponosni smo na izuzetna svojstva naših proizvoda koji se u potpunosti mogu reciklirati i čak apsorbovati CO2. Proizvedeni na bazi prirodnih mineralnih sirovina, negorivi, otporni na vremenske uslove, čvrsti i trajni, naši materijali predstavljaju idealno rešenje za izgradnju energetski efikasnih objekata, prema najvišim standardima moderne i održive gradnje.

Koje biste održive sisteme i proizvode u svom portfoliju izdvojili kao najnaprednije i koje su njihove prednosti? 

U kompaniji Xella, održivost smatramo neizostavnim delom naše korporativne strategije i načinom na koji vidimo budućnost. U skladu sa našom vizijom, proizvodi kompanije Xella su energetski efikasni i prirodni materijali.

Sa svojim brendovima Ytong, Silka i Multipor, kompanija neguje održivost proizvoda tokom čitavog životnog ciklusa, počev od sirovina, proizvodnih procesa, do energetske efikasnosti, koja odlikuje objekte građene Xella materijalima.

Posebno izdvajamo Multipor, prvi Xella brend bez ugljeničnog otiska. Težnja nultoj emisiji CO2 ilustruje našu ekološku svest, duboko utkanu u sve aspekte kompanije.

Paletu Xella proizvoda upotpunjuju Ytong i Silka blokovi. Zahvaljujući izuzetnim karakteristikama, kao što su vrhunska termo i zvučna izolacija, protivpožarnost (A1 klasa negorivosti), stabilnost i trajnost, naši blokovi predstavljaju jedinstveno rešenje za gradnju.

Svi navedeni brendovi deo su jedinstvenog Xella sistema gradnje, koncipiranog tako da obezbedi najoptimalnije rešenje za izgradnju svih tipova objekata i to po pitanju uštede energije, zvučne izolacije i kvaliteta vazduha u prostorijama.

Da li su održivi sistemi gradnje skuplji od tradicionalih i koliko su trenutno traženi na našem tržištu?

Gradnja različitih tipova objekata zahteva temeljno planiranje. Svaki detalj može napraviti značajnu razliku u kvalitetu, troškovima i rokovima izgradnje. Dugoročno gledano, takvi objekti su neuporedivo isplativiji. Stoga ulaganje u održive sisteme gradnje treba posmatrati kao investiciju, a ne trošak. Kada je reč o fasadnim zidovima, treba napomenuti da je ovo jedna od retkih pozicija koja se ne može naknadno zameniti, već jedino dodatno unaprediti.

Neadekvatan izbor materijala za izgradnju fasadnih zidova može doneti daleko više troškova. Zato su za postizanje savremenih standarda i dugoročno isplativih objekata potrebni savremeni materijali i napredne tehnike gradnje. Upravo iz tog razloga, investitori, projektanti i izvođači sve više zahtevaju primenu proverenih i celovitih rešenja za izgradnju fasadnih zidova. Primena Xella sistema doprinosi savremenoj gradnji orijentisanoj ka budućnosti.

Savremeni Xella proizvodi i sistemi našli su primenu u nekoliko vrlo referentnih projekata u Srbiji. Možete li nam objasniti njihove benefite na konkretnom primeru jednog takvog projekta?

Kompanija Xella je domaćem tržištu ponudila brojna inovativna rešenja i svojim primerom zasigurno podigla standarde u građevinskoj industriji. Prednosti Xella proizvoda prepoznale su neke od najvećih investicionih kompanija u zemlji. To govori duga lista referentnih objekata, kao što su: Emerald Garden Residence, BW Metropolitan, BW Plot 21, Park 11, Cvijićeva Palace, Fruške terme, Ada Mall, TC Promenada, TC Galerija, i mnogi drugi.

Pored toga što vaši prozvodi direktno utiču na održivu i energetski efikasnu gradnju, vaša kompanija zadala je sebi i vrlo visoke ESG ciljeve kako biste smanjili svoj ekološki otisak u proizvodnji, a vaši zaposleni bili zdraviji i bezbedniji. Šta sve obuhvata vaša ESG strategija u narednim godinama?

 Kao proizvođač ekoloških građevinskih i izolacionih materijala, Xella na prvo mesto stavlja zaštitu klime i životne sredine. Kompanija sledi jasnu strategiju smanjenja CO2 u procesu proizvodnje i kontinuirano promoviše svest o održivoj budućnosti.

Smanjenje emisije CO2 predstavlja izazov, kako za nas u kompaniji Xella, tako i za celu građevinsku industriju. Sa našim proizvodnim procesima, prihvatljivim za životnu srednu, nastojimo da štetne uticaje proizvodnje svedemo na minimum, vodeći se najvišim ekološkim i društvenim standardima.

Jedan od najvažnijih ciljeva kompanije Xella u Srbiji jeste da u svim aspektima svog poslovanja bude društveno odgovorna. Zato, i pored izvanrednog komercijalnog uspeha, održiva gradnja, visok kvalitet proizvoda i briga za zaposlene, i dalje ostaju prioriteti poslovanja kompanije Xella. U 2020. renomirana agencija za ocenjivanje održivosti Sustainalytics ocenila je Xella Group kao najbolju u industriji po pitanju realizacije ESG ciljeva.

Izvor: Real Estate Magazine.rs

Podeli:

   

Sadržaj